onsdag den 3. august 2011

Raw Food

Kan man virkelig basere hele sin diet udelukkende på rå grøntsager og frugt? For mange lyder ideen om raw food både overvældende og måske endda skræmmende. Hvad skal der blive af den gode, saftige bøf? Eller det dejlige brød fra bageren? Vil man leve efter den originale raw food tanke, er der i hvert fald en hel masse ting der skal gives afkald på.

At leve kun af uforarbejdede madvarer lyder både henrivende og forførende i manges ører. Hvem ønsker ikke alle de dejlige, positive fordele der er ved at indtage alt sin mad rå? Medierne er ikke sene til at tude os ørerne fulde om hvad vi helt sikkert skal spise mere af, og hvad vi bestemt ikke må indtage. Men hvor "nemt" er det overhoved, at kaste sig over raw food.


Først og fremmest skal du gøre op med dig selv, om du kan undvære alle de ting og sager du ikke må spise. Er du ikke i forvejen vegetar, vil denne liste virke ekstremt lang og tung. Men selvom du allerede lever som vegetar, er listen over pludselige no-goes også lang og kringlet.

Forestil dig en verden uden hverken brød, pasta, ris, kaffe, the, æg osv. En del ting kan i dag fås i form af en slags raw food erstatning. Du kan købe specielt raw food brød, der ikke er bagt på traditionel vis, ligesom chokolade og en lang række andre produkter også produceres i overensstemmelse med raw food reglerne.

Men det er jo præcis hvad det er. Erstatnings produkter. Hvor mange tror helt ærligt på, at et "tørret" brød smager ligeså godt som et bagt i en stenovn? Eller at chokoladen kan smage ligeså dejligt og aromatisk når den ikke har været smeltet ved de almindelige, velkendte metoder? Desuden er der jo en lang række ting, der ikke rigtigt lader sig erstatte. Den gode bøf for eksempel. Der er ikke rigtigt noget produkt, der kan erstatte opvarmet kød og fjerkræ. Alt mad fra grill er også svært lige at finde en erstatning på.

Desuden vil mange vanedyr også have svært ved at lægge ting som kaffe, the og rygning på hylden. Hvordan vil din tilværelse se ud uden nogen former for opvarmet mad? Der er ikke plads til varme drikke heller, og alkohol kan du også skyde ud af ægget med det samme.

Når det er sagt, er der helt sikkert en hel masse positive ting og sager, man med fordel kan udvinde gennem et kig på raw food. De fleste danskere kan sagtens tåle, at indtage flere grøntsager og spise mere frugt. Og der er jo en lang række fordele ved netop at indtage dem rå.

Her fra min stol, er der dog ingen tvivl om at raw food i sin reneste form aldrig rummer hele løsningen. Hvis du jagter en sund tilværelse, så spis det sundeste mad og det du godt kan lide af det. Et sundt legeme kommer sjældent uden en sund sjæl også.

Derfor tror jeg, den optimale løsning simpelthen er, at spise de gode og sunde ting der er derude, uden at skele til det ene eller det andet dogme. Kan du lide rå gulerødder så prop dig med dem. Foretrækker du dine ærter kogte? Jamen, så kog dem da!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar